menu

Tuintegels voegen

Als je nieuwe tuintegels hebt laten leggen, is het belangrijk om ze op de juiste wijze in te voegen. Dit kan op verschillende manieren, en je kunt veel schade aanrichten als je het tuintegels voegen niet op de juiste wijze doet. Ook is niet elk voegmiddel geschikt, het is dus belangrijk om te weten welke soort je het best kunt gebruiken.

Onkruid en mieren weren

Een grote ergernis  van de meeste tuinliefhebbers: onkruid en mieren tussen je tegels. Hoewel het heel ontspannend kan zijn om lekker in de tuin bezig te zijn, onkruid tussen de bestrating vandaan halen vindt bijna niemand leuk. Mieren zorgen voor zand op je bestrating, maar ook voor verzakkingen door de holle ruimtes die ze maken.
Gelukkig is er een oplossing: ga je tuintegels voegen met een voegmiddel dat hard wordt. Het is geen ingewikkelde klus, als je vooraf maar zorgt voor een goede basis. Zijn de voorbereidingen niet goed, dan zullen je voegen scheuren en dus minder effect hebben. Helaas hebben mieren en onkruid maar het allerkleinste gaatje of scheurtje nodig.

Tuinmaterialen Groningen

Verschillen tussen betontegels

Zoals gezegd zijn de verschillen tussen betontegels groot. Als je simpelweg beton maakt en laat uitharden, is het resultaat een grijs product. Zoals de bekende trottoirtegel. Hoewel grijze tegels uitstekend gebruikt kunnen worden in de tuin, kiezen de meeste mensen voor iets meer kleur.
De meest eenvoudige manier om een betontegel kleur te geven is door het toevoegen van kleurstof. Door meerdere kleuren door de beton te mengen, ontstaan genuanceerde tegels. Wil een producent een tegel maken die langer op kleur blijft, dan kan hij kleurechte mineralen toevoegen. Hierdoor ontstaan kleurechte betontegels.
Vaak worden betontegels geïmpregneerd of gecoat, in het grijze kader hiernaast lees je het effect van deze bewerkingen.

De afwerking van een betontegel bepaalt ook een groot deel van het uiterlijk. Tegels kunnen vlak worden afgewerkt, of met een gestructureerd oppervlak. Het kunstmatig verouderen is een proces waardoor nieuwe betontegels eruit zien alsof ze jaren oud zijn.

Verschillende voegen

Het voegen van tuintegels kun je op allerlei manieren doen. Als je kiest voor een voegmiddel dat hard wordt, dan zijn er drie verschillende types:

  • Polymeerzand
    Droog inveegzand, meestal verpakt in zakken. Na het invegen wordt het nat gemaakt, waarna het zal uitharden.
  • Epoxy voegmiddel
    Inveegzand gemixt met epoxyharsen, meestal verpakt in emmers. Na contact met de buitenlucht hardt het uit.
  • Cement voegmiddelen
    Deze ken je waarschijnlijk wel van de badkamer. Wat lastiger te verwerken, maar het strakste resultaat.

Polymeerzand is het meest eenvoudig te verwerken, het is een heel droog en rul zand, wat je simpelweg tussen de tegels kunt vegen. Epoxy voegmiddel is al enigszins vochtig, waardoor het soms wat lastiger in de voegen zakt. Beide voegen kun je met een bezem of trekken aanbrengen. Het grote verschil is dat polymeerzand flexibel blijft, en deels zelfherstellend is. Daarentegen is epoxyvoeg, mits juist aangebracht, sterker.

Ondergrond

Het is enorm belangrijk dat de ondergrond goed wordt opgebouwd. Het is de fundatie van je terras. Is feite is er maar één eis: de tegels mogen niet kunnen verzakken.
Dit klink heel simpel, maar dit is het niet altijd. Kijk maar eens goed naar terrassen die enige tijd liggen, vaak liggen er wel een aantal tegels scheef. Zodra een tegel kan bewegen of verzakken, zal de voeg ernaast scheuren. Is de beweging groot genoeg, dan zal de voeg volledig loslaten.

Er is geen algemeen advies te geven over de behandeling van de ondergrond. De grondsoort in je tuin is erg belangrijk. Op zandgrond zullen tegels sowieso nauwelijks verzakken, op veen het tegenovergestelde. Ook is belangrijk dat de ondergrond voldoende drainerend is. Een natte voeg is een zwakke voeg, water moet dus goed afgevoerd worden.
Vraag dus altijd advies bij je GSB vestiging over het voegen van je tuintegels.

Breedte van de voeg

Houdt rekening met de breedte van de voeg, als je van plan bent om je tuintegels te voegen. Afhankelijk van de soort die je gebruikt, is minimaal 3 tot 5 millemeter noodzakelijk.
Ook in het geval je wilt invegen met ‘gewoon’ zand, moet je een kleine voeg aanhouden. Tegels mogen nooit strak tegen elkaar aan gelegd worden, anders kunnen de randen afbreken bij de kleinste verzakking.

Voegtips

Het is erg belangrijk om de gebruiksaanwijzing op de verpakking goed door te lezen en te volgen. Elk middel heeft zijn specifieke verwerkingsvoorschriften.

Zorg er sowieso voor dat de bestrating volledig schoon is, zodat er geen vervuiling van het voegmiddel optreedt. Ook is het erg belangrijk dat de voeg goed gevuld is, dat er geen holle ruimtes ontstaan. Gebruik hiervoor een voegroller.

Bereid je goed voor. Zorg dat je een stevige ondergrond hebt, het juiste voegmiddel en genoeg kennis. Domme vragen bestaan niet, dus vraag wat je weten wilt!
 

Tuinmaterialen Groningen

Gevaarlijk zand

Gebruik NOOIT gewoon straatzand om tuintegels mee in te vegen!
Dit zand kan leem bevatten, waardoor vlekken kunnen ontstaan op de tegels. De (zeer kleine) leemdeeltjes kunnen in combinatie met vocht in de poriën van de tegels trekken. De vlekken die hierdoor ontstaan, zijn praktisch niet te verwijderen.

Wil je geen echt voegmiddel gebruiken, gebruik dan speciaal inveegzand of zilverzand. Deze soorten zand hebben nauwelijks effect op het weren van onkruid of mieren, maar zijn schoon en zullen geen vlekken veroorzaken.
Zorg voor ca 2 millimeter ruimte tussen de tegels, zodat het zand er goed tussen geveegd kan worden.

Tuinmaterialen Groningen

De juiste keuze

De juiste keuze is sterk afhankelijk van de situatie. Wil je onkruid en mieren weren, dan adviseer ik om een voegmiddel te kiezen dat hard wordt, en hiermee de voegen afdicht. Welke soort? Vraag hierover advies bij de GSB vestiging in jouw regio.